Skip to content

Istoria

 

Lucr─ârile de explozie ├«n carierele de piatr─â din Moldova, p├«n─â ├«n anul 1978 erau efectuate de subdiviziunile subordonate carierelor respective.Necesitatea stabilirii unei ordine ├«n efectuarea acestor lucr─âri de o mare responsabilitate, precum ╚Öi a unei eviden╚Ťe stricte ├«n depozitarea ╚Öi transportarea materialelor explozive a format condi╚Ťiile obiective de asociere a agen╚Ťilor economici subordona╚Ťi diferitor ministere, ce efectuau lucr─âri de explozie neorganizate. Prin Hot─âr├«rea Consiliului de Mini╚Ötri al RSS Moldovene╚Öti nr.445 din decembrie 1977 a fost creat─â Asocia╚Ťia de Produc╚Ťie pentru efectuarea lucr─ârilor de explozie ÔÇŁđťđżđ╗đ┤đ▓đĚĐÇĐőđ▓đ┐ĐÇđżđ╝ÔÇŁ. S- a pus ├«n sarcina ├«ntreprinderii nominalizate efectuarea serviciilor de explozie, ├«n baz─â de contract, pentru agen╚Ťii economici ce activau ├«n domeniul minieritului ╚Öi asta constituia mai bine de 20 de cariere.

Urma un lucru enorm de construc╚Ťie ╚Öi repara╚Ťie a celor existente, depozite a materialelor explozive, de elaborare a documenta╚Ťiei tehnice unificate, punerea ei ├«n aplicare, preg─âtirea ╚Öi instruirea cadrelor.

Pe parcursul acestor ani de existen╚Ť─â a ├«ntreprinderii, care din anul 1993 poart─â denumirea de ├Äntreprinderea de Stat Specializat─â de Executare a Lucr─ârilor de Explozie ÔÇŁINMEXÔÇŁ, au fost at├«t succese c├«t ╚Öi insuccese. Anii 90 au fost o perioad─â de grea ├«ncercare pentru ├«ntregul colectiv. Din cauza lipsei surselor financiare, motivul fiind sta╚Ťionarea lucr─ârilor ├«n multe cariere, nu puteau fi procurate materiale explozive, ├«n consecin╚Ť─â nu puteau fi efectuate lucr─ârile a╚Öteptate. Numai prin ini╚Ťiativa speciali╚Ötilor a ├«nceput utilizarea ├«n producere a simplului AB- igdanit.

S- a mic╚Öorat considerabil personalul ├«ntreprinderii, dar s-a p─âstrat nucleul colectivului ╚Öi spiritul de ini╚Ťiativ─â. Astfel, din anul 2002 volumele de servicii acordate s-au majorat. A fost posibil─â o ├«noire a colectivului prin instruirea a peste 20 de artificieri tineri.

Din anul 2008 în producere au fost implementate noi tehnologii de efectuare a lucrărilor, la nivelul standardelor europene, ne referim la sistemul neelectric de exploadare, care permite o calitate mai înaltă și asigură securitatea lucrărilor.

├ÄSS ÔÇŁINMEXÔÇŁ a acordat servicii de explozie agen╚Ťilor economici ╚Öi din alte domenii ale economiei na╚Ťionale. Spre exemplu, ├«n timpul reconstruc╚Ťiei fabricilor de vin Gavanoasa, Mihailovca, Orhei ╚Öi altele, a fabricilor de zah─âr, la repara╚Ťia f├«nt├«nilor arteziene, construc╚Ťiei podurilor etc.

├ÄSS ÔÇŁINMEXÔÇŁ ├«n activitatea sa este ├«n permanent─â colaborare cu partenerii de peste hotare, a╚Öa ca ├Äntreprinderea de Stat ÔÇŁImpulsÔÇŁ ╚Öi ├Äntreprinderea de produc╚Ťie

chimic─â ÔÇŁZaryaÔÇŁ din Ucraina, precum ╚Öi compania SC ÔÇŁMaxam RomaniaÔÇŁ SRL din Rom├ónia.